- AMAÇ
Bu prosedürün amacı şirketimizde çalışan tüm personelin eğitim ihtiyaçlarının tespit edilmesi, eğitim planının hazırlanması, eğitimlerin gerçekleştirilmesi, kayıtlarının tutulması ve unvanların niteliklerinin belirlenmesi için bir sistem oluşturmaktır.
- SORUMLULAR
2.1.Genel Müdür Genel Müdür tarafından iş hacmine göre personel ihtiyacı belirlenmesi ve alınmasının gerçekleştirilmesini sağlamak.
2.2. Yönetim Temsilcisi
- Eğitim Prosedürü doğrultusunda yürümesini sağlamak ve üst yönetimi bilgilendirmek.
- Personel Eğitim Dosyalarını takip ve muhafaza etmek.
2.3. İdari işler Sorumlusu
- Personelin Resmi bordrolarını ve Beyannamelerini hazırlamak.
- Personel takipleri ile ilgili resmi kurumlar ile yürütülmesi gereken yazışmaları gerçekleştirmek.
- Personel Özlük dosyaları muhafaza etmek.
- Personel Durum, Ücret Bordrosu, Genel Personel Listesi, Günlük Çalışma durumu ve benzeri konuları takip etmek ilgili kayıtlarını tutmak ve Genel Müdürü bilgilendirmek.
- UYGULAMALAR
İNSAN KAYNAKLARI:
3.1 Şirketimizin organizasyon şeması Yönetim tarafından belirlenir ve yayınlanır, hazırlanan organizasyon şemasına göre personel atamaları yapılır.
3.2 Organizasyon şemasında verilen unvanların yetki ve sorumlulukları ile birlikte eğitim, öğrenim, tecrübe ve benzeri nitelikleri Görev Tanımlarında belirtilir
3.3 İşe yeni başlayan personele 1 aylık deneme süresi tanınır. Bu süre içinde Yönetim Temsilcisi tarafından hazırlanan oryantasyon eğitimine tabi tutulurlar. Eğitim ile ilgili kayıtlar, Yönetim Temsilcisi tarafından Personel Eğitim Takip Formuna işlenir.
Bu Eğitimde:
- İşletme Hakkında Genel Bilgiler.
- Yönetim Sistemi anlatılır, üzerine düşen görevler açıklanır.
- Organizasyon Yapısı, Yetki ve Sorumluluklar, Güvenlik ve Gizlilik hakkında bilgilendirme yapılır.
- Yapacağı işler, kullanacağı makine ve cihaz, İş Güvenliği konularında yazılı veya sözlü bilgiler verilir.
3.4 İşe yeni başlayan personele, Görev Tanımları tebliğ edilir. İş Yerinde Uyulacak İşçi Sağlığı ve İş Sağlığı Güvenliği Talimatı imzalatılıp personel özlük dosyaları hazırlanır.
3.5 Her personel için Personel Eğitim Takip formu tutulur. Personelin çalıştığı süre içinde gösterdiği performans ve daha önce aldığı eğitimler dikkate alınarak, yıllık eğitim ihtiyacının belirlenmesi sırasında bu formdaki bilgilerden yararlanılır.
3.6 Yıl içinde bölümlerden, Eğitim İstek Formu ile gelen iç ve dış eğitim talepleri Yönetim Temsilcisine iletilir. Genel Müdür’ün onayı alındıktan sonra gelecek dönemde veya gerek görüldüğünde Eğitim Planı revize edilerek, söz konusu eğitimin gerçekleşmesi sağlanır ve kayıtları tutulur.
3.7 Yıllık Eğitim Planı her yıl Ocak ayında Yönetim Temsilcisi tarafından hazırlanır.
3.8 Planlarda personele verilecek olan eğitimlerin adı, verecek olan kişi / kuruluş yer, tarih, süre ve katılımcılar belirtilir.
3.9 Hazırlanan Yıllık Eğitim Planı Genel Müdür’ün onayından sonra tüm çalışanlara duyuru panosu, mail vb. gibi yöntemlerle duyurulur.
3.10 Yönetim Temsilcisi, uygulama tarihi gelen eğitimler için ilgili kişi/kuruluşlarla gerekli organizasyonu oluşturur.
3.11 Şirket bünyesinde gerçekleştirilen her eğitim için Eğitim Katılım ve Değerlendirme Formu doldurularak katılımcılara imzalatılır.
3.12 Eğitim dış kuruluştan alınmış ise, söz konusu kuruluşun vereceği Katılım Belgesi alınarak fotokopileri dosyalanır. Belgelerin asılları katılımcılara verilir.
3.13 Gerekli durumlarda eğitimciler, sınav, test vb. ölçüm tekniği kullanarak uygulamalı ya da yazılı olarak eğitimlerin verimliliğini ve katılımcıları değerlendirir. Eğitime ait bilgiler, eğitim gören personelin Personel Eğitim Takip Formuna işlenerek takibi yapılır. Eğitime geçerli sebeplerle katılamayan ya da yeterli faydayı sağlamayan personel varsa bir sonraki eğitime alınır.
3.14 Eğitimlerden sonra personelin işindeki durumu, aldığı eğitimler göz önüne alınarak Eğitim Katılım ve Değerlendirme Formu doldurulur. Bu formların Yönetim Temsilcisi tarafından eğitim sonrası değerlendirme yapılır. Yapılan değerlendirme sonucu eğitimin faydası, işe yararlılığı, tekrarının gerekip gerekmediği hakkında karar verilir.
3.15 Yöneticiler de dahil olmak üzere tüm personele Kalite, Çevre ve İSG Sistemi ve Kalite, Çevre ve İSG Bilinci konularında eğitim verilir, bu konuda düzenlenen seminerlere katılmaları sağlanır.
3.16 Kuruluşta iç tetkikçi görev ve sorumluluğunu üstlenecek personele gerekli eğitim imkanlarının verilerek sertifika almaları sağlanır.
3.17 Personel Eğitim Kayıtları, personel müessesede çalıştığı süre + iki yıl boyunca, eğitim dosyasında saklanır. Diğer eğitim kayıtları Yönetim Temsilcisi tarafından iki yıl süre ile saklanır.
3.18 Yönetim Temsilcisi periyodik olarak tekrarlanan eğitimler (iş talimatlar, dokümantasyon vb.) için gerekiyorsa Eğitim Notları hazırla(tı)r. Bu notların güncelleştirilmesinde Doküman Kontrolü Prosedürü (PR01) hükümleri uygulanır.
3.19 Kuruluş ürün ya da hizmetin uygunluğu açısından kaliteyi etkileyecek noktalar için öğrenim, eğitim ve tecrübe açısından yeterli personeli seçerek görevlendirir.
3.20 Personel görevlendirme işlemleri Görev Tanımlarında belirtilen kriterler (eğitim, tecrübe vb.) çerçevesinde yürütülür.
3.21 Kuruluşa iş için müracaat eden herkes İş Başvuru Formu doldurmak zorundadır. Personel alımı söz konusu olduğunda bu formlar incelenir ve görüşme yapmak üzere davet edilir. Görüşmeler sonucu uygun görünen personel işe alınır. Ve iş başvuru formu dosyasına aktarılır.